ZAŠTO KUPOVATI ZLATO?

6 dobrih razloga ZAŠTO kupovati ZLATO...

ZAŠTO KUPOVATI ZLATO?

6 dobrih razloga ZAŠTO kupovati ZLATO...

01.

Zlato je vrlo redak i ograničen resurs.

Godišnja potražnja nadmašila je volumen od 4.500 tona. Kroz eksploataciju rude dobija se 2.500 tona i recikliranjem 1.000 tona. Prema tome godišnje nedostaje 1.000 tona zlata, za nakit (59%), za investicije (29%) i u industriji (12%).

02.

Zlato je u doba krize dobra zaštita imovine.

Više od 2.600 god. ovaj predivan žuti metal je uspešno platežno sredstvo u celome svetu. Nije pogođeno inflacijskom monetarnom politikom. To znanje koriste države i institucije, da bi osigurali stabilnost novca.

03.

Zlato ima velik potencijal za rast vrednosti.

Cena zlata u zadnjih 30 god. prosečno raste za cca. 10% godišnje. Osim toga vodeće naučne institucije objavile su kako ima još samo 45.300 tona zlata koje se može iskopati. Što je znak za daljni rast vrednosti.

04.

Zlato je opipljiv oblik novca koji je lako prenosiv.

Kroz zlatne poluge različitih gramaža (od 0,1 – 1000 grama) je prenos vrlo jednostavan, za razliku od fiksnih investicija, kao što su nekretnine.

05.

Zlato je u obliku poluga oslobođeno PDV-a.

U cilju usklađivanja sa standardima EU u Srbiji, ukinuta je obveza plaćanja poreza na investiciono zlato, stepena finoće jednakog ili većeg od 995 hiljaditih delova.

06.

Zlato je jedan od najboljih oblika štednje.

Širom sveta priznato kao platežno sredstvo. Raspoloživo u različitim jedinicama i masama, moguće ga je svuda prodati ili zameniti za robu. Zlato je novac!

SIGURNA INVESTICIJA

Zlato u odnosu na novac

Zlato već vekovima služi ljudima kao „sigurna investicija“ za novac. Uprkos svim ekonomskim i finansijskim krizama, zlato je sigurna mogućnost zaštite od opadanja vrednosti valuta. Zlato, zvano i majka svih valuta je trenutno traženo kao nikada do sada. Ograničena dostupnost i svima poznata sigurnost, najplemenitijem od svih plemenitih metala omogućuju još neviđen uspeh. Zbog sve veće potražnje, a već spomenute, ograničene dostupnosti očekuje se dalji rast vrednosti zlata. U odnosu na papirnati novac, zlato se ne može tek tako umnožiti. Pozitivna strana toga je da u vreme visoke inflacije, investicija u zlato zauzima važnu funkciju u osiguranju vrednosti Vaše imovine.

Istorijski gledano, novac nije bio ništa drugo nego potvrda za položeno zlato. Nekad je na dolaru pisalo „We trust in GOLD – Verujemo u ZLATO“. Ta osnovna ideja imala je delimičnu važnost do 1971. god. Nakon ukidanja zlatnog standarda us-dolar kao svetska valuta nema više pokriće u zlatu. Danas na dolaru piše „We trust in GOD – Verujem u BOGA“. Samo jedno izbačeno slovo menja sve. Zbog toga danas mogu sve države i države sa zajedničkom valutom „štampati novac po zahtevu“. To vodi do toga, da se 3 odsto novca nalazi u fizičkom obliku. Najveći deo novca se danas elektronski prebacuje sa jednog mesta na drugo.

Prema jednom mestu u Starom Zavetu, moglo se u vreme Nabukodonosora, koji je vladao Babilonom u šestom veku pre rodjenja Isusa Hrista, kupiti 350 vekni hleba za 1 uncu (31,1 gram) zlata. Prilično sličan ekvivalent dobija se i 2600 godina kasnije. To znači da je vrednost zlata tokom svih tih godina (vekova) ostala stabilna i očuvala kapital. Samo protivrednost u papirnatom novcu je nestabilna i izgubila na kupovnoj moći.

SIGURNOST ZLATA

Zlato stvara nezavisnost!

Posebno u vreme visoke inflacije, svako bi trebao razmišljati o tome kako najbolje da zaštiti svoj novac (imovinu). Papirni novac nema više pokriće u zlatu i veći deo je virtualan, pitanje je skorog vremena kada će doći kraj ovoj novčanoj igri. Zato je dobro svoj papirni novac delomično investirati u zlato, koje čuva vrednost kupovne moći, garantuje nezavisnost, daje Vam sigurnost u svim vremenima, a posebno u krizinim se zlato dokazalo kao najbolji investicioni instrument. Ali kod investicije u zlato, treba obratiti pažnju na neke vrlo važne aspekte: NIJE ZLATO SVE ŠTO SJA!!!

Ali kod investicije u zlato, treba obratiti pažnju na neke vrlo važne aspekte:
NIJE ZLATO SVE ŠTO SJA!!!

Na šta trebate obratiti pažnju kod investiranja u zlato?

Zlato ima dvostruku tradiciju: ono se kroz vekove koristilo kao novac i kao nakit. Od 01.04.2018 god. Republika Srbija prepoznaje tu dvostruku funkciju žutog plemenitog metala i prihvata kao dva različita proizvoda: Investiciono zlato (novac) je ono zlato koje ima tačno određena propisana svojstva u skladu sa zakonom i ako te karakteristike ispunjava, radi se o investicionom zlatu. Svo ostalo zlato (nakit) ako nema kulturno-istorijsku vrednost i koje nema ispunjene potrebne uslove smatra se običnim zlatom i na njega se prilikom kupovine mora platiti porez na dodatu vrednost.

Prvo svojstvo je usklađivanje direktive Evropske Unije koje nalaže da zlatne poluge moraju biti min. finoće 99,5%. Sve savremene rafinerije po pravilu proizvode zlatne poluge čija je finoća veća, odnosno iznosi 99,99%. Ako je finoća zlatne poluge manja od 99,5%, ona se ne smatra investicionim zlatom. Zatim, zlatne poluge da bi bile investicione moraju biti izrađene u određenom obliku kako bi se njima moglo trgovati na uređenom tržištu.

Osim toga zlatne poluge moraju zadovoljiti i kriterijum koji na njima piše, a to znači da na njima mora biti istaknuto ime rafinerije u kojoj je izrađena i izdata poluga. Određene rafinerije u svetu su autorizirane da proizvode investiciono zlato i pod stalnim su nadzorom.

Za to ovlašćenje topionice moraju imati visoke standarde, pa se manjim više isplati saradnja sa većom rafinerijom. Isto tako na apoenu mora biti navedena oznaka težine, ime rafinerije i po želji serijski broj kao sertifikat. Kada zadovolji sve navedene uslove, poluga se može smatrati investicionim zlatom. Proveru da li rafinerija ispunjava sve uslove iz Pravilnika o odgovornom upravljanju zlatom koji je propisan od strane LBMA-a (eng. London Bullion Market Association) u obliku „Good Delivery“ standarda pratite preko sledećeg linka.