Vesti

5 oblika za ulaganje novca u zlato

Danas vam predstavljamo 5 mogućnosti tj. oblika za ulaganje papirnog novca u zlato:

 1. Ulaganje u zlatni nakit,
 2. Deonice rudarskih kompanija,
 3. Investicioni fondovi i ulaganja u zlato na berzi,
 4. Finansijske izvednice,
 5. Investiciono zlato.

Budite obazrivi prilikom odabira, pošto NIJE ZLATO SVE ŠTO SIJA!!!

Kao prvo treba analizirati da li ste skloni manjem ili većem riziku pre ulaganja. Svi ulagači trebaju odrediti za sebe vlastite prioritete, vremenski rok kao i toleranciju prema riziku!

Jeste li „ziheraš“ ili ste skloniji riziku?!

Ukoliko polažete veću vrednost na sigurnost i likvidnost, nego rizik i visoku zaradu onda trebate razmišljati o fizičkoj kupovini zlata, a nikako o virtualnom trgovanju cenom zlata. Ipak pre predstavljanja mogućnosti obratimo pažnju na magični trougao za ulaganja novca u zlato i očekivanja ulagača.

Model magičnog trougla simbolizuje da se ciljevi ulaganja, naime zarada, sigurnost i raspoloživost (likvidnost) međusobno seku. Nažalost, ne postoji vrsta ulaganja koja sve ciljeve postiže jednakim kvalitetom. Ulagač se treba odlučiti koji mu je cilj sa najvećim prioritetom. Oročena štednja kod banaka je sigurna i likvidna, ali zarada je vrlo niska tj. obraćajući pažnju na inflaciju čak i negativna. Ulaganje u fizičko zlato ne donosi nikakav prinos poput kamate ili dividende ali za iskusne ulagače u zlato očekivani povrat ne igra presudnu ulogu, nego sigurnosti i raspoloživost – zaštita imovine. Iako je došlo do nekoliko korekcija cena zlata godišnje u proseku raste za 11% (u zadnjih 20 godina).

Nekoliko je oblika ulaganja u zlato, pa se ono općenito deli na ulaganje u fizičko zlato i trgovanje zlatom na online berzi. Fizičko zlato može biti nakit odnosno investiciono zlato (kovanice i zlatne poluge), dok trgovanje online cenom zlata mogu biti ulaganje u finansijske izvednice, pa deonice rudarskih kompanija čiji je predmet rada zlato, investicioni fondovi zlata tj. ulaganje u zlato na berzi.

Koji oblik ulaganja u zlato vam donosi prednosti, a koji nedostatak čitajte u nastavku:

 1.      Ulaganje u zlatni nakit

Ulaganje u zlatni nakit je stari vid ulaganja. Prednost ovog oblika zlata je to što nema samo funkciju čuvanja vrednosti imovine, nego i estetsku funkciju. Ipak zlatni nakit se obično ne sastoji od čistog zlata i prodaje se po mnogo većim cenama nego čisto zlato 999,9. Nadalje, zlatni nakit nije oslobođen PDV-a i nije tako likvidan kao zlatne poluge. Što znači da kod prodaje nakita neće biti moguće dobiti cenu kakva se može dobiti za zlatne poluge. Dakle, ovaj oblik ulaganja u zlato je u pravilu neisplativ, osim da zadovoljava Vaše emocije.

 1.      Deonice rudarskih kompanija

Deonice rudarskih kompanija koje se bave eksploatacijom zlata takođe predstavljaju oblik ulaganja u zlato. U teoriji, kako raste cena zlata, i kompanija treba da ima koristi kroz veće profite i moguće dividende, pa, u skladu s time, i cena takvih deonica trebala bi rasti. Sa druge strane, uvek se postavlja pitanje je li bolje ulagati u takve deonice ili jednostavno u zlatne poluge. Rizik povezan sa ulaganjem u takve deonice u pravilu je veći od samog rizika povezanog sa ulaganjem u zlato, iz razloga što izdavatelj deonice može završiti u stečaju, dok će fizičko zlato uvek imati određenu vrednost.

 1.      Investicioni fondovi i ulaganje u zlato na berzi

Investicioni fondovi zlata su fondovi koji sredstva investitora ulažu u zlato i ulaganja povezana sa zlatom primerice deonice ili obveznice rudarskih kompanija. Njihovo poslovanje ne razlikuje se od ostalih otvorenih investicionih fondova osim po samoj specifičnosti ulaganja. Kada ulažete u zlato na berzi zlata, to znači da ne trgujete sa fizičkim zlatom, već da kupujete zlato koje je negde skladišteno. Tako učestvujete tim zlatom direktno na berzi u kupovini i prodaji zlata.

Ovakvo ulaganje može biti vrlo rizično i špekulativno, pošto zahteva prekomeran rad i praćenje cene zlata. Nadalje, svaki investicioni fond ili deonica ima različite naknade:

 •         ulazna naknada,
 •         izlazna naknada,
 •         naknada za upravljanje,
 •         naknada depozitarnoj banci itd.

Sve te naknade mogu značajno smanjiti zaradu kod ulaganja u zlato.

 1.      Finansijske izvednice (trgovina cenom zlata)

Sledeća mogućnost je trgovina cenom zlata na online berzi (takozvani finansijski ugovor za razliku, futuresi, opcije, CFD-ovi). Jednostavno rečeno – klađenja. Ovde se kladite na rast ili pad cene zlata. Kod trgovanja takvim ugovorima najčešće se može koristiti i finansijska poluga koja omogućava da profit kod ulaganja može biti višestruko veći. Nedostatak kod ovog oblika ulaganja u zlato pod aspektom „sigurnost i likvidnost“ jeste znatno visoki rizik od brzog gubitka novca zbog finansijske poluge. Velika većina računa malih ulagača gubi novac kod trgovanja CFD-ovima tj. ovim oblikom ulaganja.

Budite svesni, možete izgubiti sve!

Samim tim ne preporučujemo nikako da se kockate Vašim teško zarađenim novcem.

 1.      Investiciono zlato

Pod ulaganjem u investiciono zlato, na koje se u Evropskoj Uniji ne plaća porez, podrazumeva se ulaganje u fizičko opipljivo zlato u dva oblika:

 •         kovanice (dukati)
 •         zlatne poluge

Oba oblika ulaganja su najsigurniji oblici ulaganja (VAŠE FIZIČKO VLASNIŠTVO) koji moraju zadovoljiti zakonske odredbe kako bi se smatrali investicionim zlatom.

Zlatne poluge najpoznatiji su oblik investicionog ulaganja u zlato. Takvo je ulaganje danas i u Republici Srbiji oslobođeno plaćanja poreza na dodanu vrijednost, što ga čini najboljim odabirom za ulaganje, a posebno je ovaj vid ulaganja takođe pogodan za građane, odnosno male ulagače. Mali ulagači kupuju te poluge putem određenih kompanija za trgovinu invesicionog zlata.

Sledeći grafikon vam pokazuje prednost ulaganja u investiciono zlato u odnosu na druge oblike ulaganja u zlato.

Autor: Vaš specijalist za investiciono zlato Premium Gold SRB Beograd.

Vodstvo kompanije trguje investicionim zlatom punih 12 godina i nabavlja robu direktno od rafinerija po LBMA-Good Delivery kvalitete.

Ostavite odgovor