Vesti

Investiciono zlato oslobođeno plaćanja PDV-a?!

Investiciono zlato

Zlato se koristi kao osnova za vrednovanje novčanih denominacija. Za razliku od novca koji se može proizvesti i time izgubiti na jediničnoj vrednosti, količina zlata u svetu je ograničena i time mu se vrednost ne umanjuje.

U vreme kriza kao što je trenutna Kovid19 potražnja za zlatom raste kao i cena. Stabilan rast cene zlata u 2020 se održao konstantno i vremenima kao sada se zlato tradicionalno smatra pouzdanom zaštitom imovine.

Zlato ili novac kao ušteđevina?

Novčane valute imaju tendenciju gubitka vrednosti koja je stalna i do sada se to u istoriji nije promenilo. Čuvanje novca u bankama je stvar prošlosti; to je očigledno u zemljama zapadne Evrope, gde se vidi negativna kamata na novac oročen u banci. Suprotno tome, zlato već vekovima služi ljudima kao „sigurna investicija“. U prošlosti pa do danas se pokazalo da je uprkos svim ekonomskim i finansijskim krizama, zlato sigurna mogućnost zaštite od opadanja vrednosti valuta.

Više na ovu temu možete pročitati OVDE: Zašto je investiciono zlato dobra zaštita vaše imovine i da li je sada pravi trenutak za kupovinu investicionog zlata?

Šta se smatra investicionim zlatom

U Srbiji investiciono zlato definisano je članom 36b Zakona o PDV-u i on glasi:

Investicionim zlatom, u smislu ovog zakona, smatra se:

Zlato u obliku poluga ili pločica, mase prihvaćene na tržištu plemenitih metala, stepena finoće jednakog ili većeg od 995 hiljaditih delova (995/1000), nezavisno od toga da li je vrednost zlata izražena kroz hartije od vrednosti;

Zlatni novčići (dukati) stepena finoće jednakog ili većeg od 900 hiljaditih delova (900/1000), iskovani posle 1800. godine, koji jesu ili su bili zakonsko sredstvo plaćanja u državi porekla, a koji se uobičajeno prodaju po ceni koja nije viša od 80% vrednosti zlata na otvorenom tržištu, sadržanog u novčićima.

Investicionim zlatom, u smislu ovog zakona, ne smatra se monetarno zlato.

Preuzeto iz Zakon o izmenama i dopunama Zakona o porezu na dodatu vrednost

Da li ste znali da na investiciono zlato od 2018 godine ne plaćate više PDV?!

Novim članom 36b Zakona o PDV, propisano je da se PDV ne plaća na:

promet i uvoz investicionog zlata, uključujući i investiciono zlato čija je vrednost navedena u potvrdama o alociranom ili nealociranom zlatu, zlato kojim se trguje preko računa za trgovanje zlatom, uključujući i zajmove i zamene zlata (svop poslovi) koji podrazumevaju pravo vlasništva ili potraživanja u vezi sa zlatom, kao i aktivnosti u vezi sa investicionim zlatom na osnovu fjučers i forvard ugovora čiji je rezultat prenos prava raspolaganja ili prava potraživanja u vezi sa investicionim zlatom; promet usluga posrednika koji u ime i za račun nalogodavca vrši promet investicionog zlata.

Izuzetno od navedenih poreskih oslobođenja, pojedinim kategorijama obveznika PDV (npr. proizvođačima investicionog zlata i prerađivačima zlata u investiciono zlato), omogućeno je da se opredele da na promet investicionog zlata obračunavaju PDV dostavljanjem obaveštenja nadležnom poreskom organu. (Akt UC-a, br. 148-II-439-02-28/2017 od 18.12.2017. godine)

Preuzeto iz Zakon o izmenama i dopunama Zakona o porezu na dodatu vrednost

Ipak budite obazrivi kod ulaganja u investiciono zlato, pogotovo kod trgovanja cenom zlata: NIJE ZLATO SVE ŠTO SIJA!

Čitajte uskoro na temu koje vrste ulaganja u zlato postoje OVDE.

ZAKLJUČAK:

Kupujte fizičko opipljivo investiciono zlato koje je oslobođeno PDV-a. To znači u praksi za Vas da postajete VLASNIK vaše fizičke imovine, a ne VJEROVNIK kao kod komada papira koje Vam nešta samo obećava. Kod svake kupovine ne plaćate PDV kao kod drugih proizvoda i automatski štedite 20% ili kupujte 20% više zlata.

Da ste pre 20 godina kupili investiciono zlato vrednost istog bi do danas porasla za ca. 600%.

Na osnovu mišljenja i procena stručnjaka za očekivati je daljnji rast cene zlata. U trenutku prekomerne količine štampanja papirnog novca u svetsko tržište, potražnja za zlatom u svetu rase, dok količina zlata stagnira.

Što je znak za daljnji rast vrednosti zlata.

Za više informacija obratite nam se u poverenju:

Vaš specijalist za investiciono zlato Premium Gold SRB – sa iskustvom u trgovanju investicionim zlatom od 2008 god

Ostavite odgovor