Vesti

Preuzimanje koje potresa svet: Banka UBS kupuje propalu „Credit Suisse“ za…

Preuzimanje koje potresa svijet: Švicarska izdvaja 260 milijardi franaka, trećinu svog BDP-a, za proces spašavanja Credit Suissea i integraciju u UBS… pritom se naglavačke okrenula i investicijska paradigma – deoničari sigurni, obvezničari gube.

UBS će platiti tri milijarde švajcarskih franaka (tri milijarde evra) za Credit Suisse i preuzeti 5,4 milijarde franaka njegovih gubitaka.

Švajcarska je u ponedjeljak ušla u novu eru nakon što je UBS uz posredovanje regulatora i vlade kupio posrnuli „Credit Suisse“, otvorivši pitanja o narušavanju tržišne konkurencije i narušavanju reputacije finansijskog sektora na globalnom nivou.

Prema paketu koji su u nedelju odobrili švajcarski regulatori, UBS će platiti tri milijarde švajcarskih franaka (tri milijarde evra) za „Credit Suisse“ i preuzeti 5,4 milijarde franaka njegovih gubitaka. Prema podacima švajcarske centralne banke, imovina dva sistemski važna zajmodavca na globalnom nivou veća je za 40 odsto od švajcarskog BDP-a. Udruženje zaposlenih UBS, pak, traži da se otpuštanja svedu na „apsolutni minimum“.

„U pitanju su poslovi velikog broja zaposlenih“, upozorilo je udruženje, ističući osjećaj nelagodnosti u Švajcarskoj zbog narušenog statusa globalnog finansijskog centra. Predstavnik švajcarske Zelene partije Gerhard Andrej rekao je da je Credit Suisse „izuzetno vidljiva institucija“, pa je Švajcarska „kao zemlja sada u veoma teškoj situaciji“.

Neki su izrazili zabrinutost zbog dominantne pozicije UBS. Tobias Strauman, profesor ekonomske istorije na Univerzitetu u Cirihu, rekao je da je „zapanjujuće“ da vlasti nisu donijele posebne odredbe kako bi osigurale ravnopravno tržišno takmičenje i švajcarski mediji su šokirani razvojem događaja.

„Zombiji su nestali, čudovišta dolaze. Prije nekoliko mjeseci niko ne bi pomislio da će Credit Suisse propasti. Međutim, to se nije dogodilo slučajno. Tržišni kapital švajcarske banke iznosio je 100 milijardi švajcarskih franaka u 2007. godini, od čega je sedam milijardi franaka ostalo prošlog petka“, glasio je naslov u uglednom dnevnom listu Neue Zuercher Zeitung (NZZ).

„Vrijednost je u velikoj mjeri uništena, a odgovorni su menadžeri koji su olako potcjenjivali rizike i nemoćni članovi uprave koji prečesto nisu kontrolisali šta se dešava“, ističe on.

Tages-Anzeiger govori o „istorijskom skandalu“. „Savezna vlada, finansijski regulator i centralna banka dozvolili su UBS-u da ih opljačka. Nova mega banka će dobiti, dok će poreski obveznici, klijenti i zaposleni izgubiti“, navodi list.

Izvor: Profimedia

 

Zaštitite svoju imovini kroz kupovinu investicionog zlata.

Ostavite odgovor