Vesti

5 najvećih zemalja koje upravo odbacuju američki dolar – i razlozi zašto to rade…

Protekla godina bila je puna događaja koji su neizbežno podelili globalni geopolitički prostor u dva tabora: oni koji još uvek podupiru korištenje američke valute kao univerzalnog finansijskog alata i one koji okreću leđa ovim zelenim novčanicama.

Globalne napetosti uzrokovane ekonomskim sankcijama i trgovinskim sukobima koje je pokrenuo Washington prisilile su ciljane zemlje na novi pogled na alternativne platne sisteme kojima trenutačno dominira američki dolar.

Dublja analiza nedavne pojave de-dolarizacije sumirala je koje su zemlje poduzele korake prema uklanjanju njihove ovisnosti o dolaru i razloge za njihovu odluku.

Kina

Tekući trgovinski sukob između Sjedinjenih Država i Kine, kao i sankcije protiv najvećih trgovačkih partnera Pekinga, prisilili su Kinu da poduzme korake prema ublažavanju dolarske ovisnosti druge najveće svetske ekonomije.

U stilu Pekinga, sa mekom silom, vlada nije dala glasna priopćenja po tom pitanju. Međutim, Narodna banka Kine redovito smanjuje udeo američkih obveznica u vlasništvu Kine. I dalje kao zemlja koja poseduje najveći broj američkih obveznica, Kina je smanjila svoj udeo na najniži nivo od maja 2017. godine.

Štoviše, umesto da odmah odbaci dolar, Kina pokušava internacionalizirati vlastitu valutu, juan, koja je uključena u valutnu košaricu MMF-a uz američki dolar, japanski jen, evro i britansku funtu.

Peking je nedavno napravio nekoliko koraka prema jačanju juana, uključujući akumuliranje zlatnih rezervi, pokretanje trgovine sirovom naftom u juanima i korišćenje valute u trgovini s međunarodnim partnerima.

Indija

Indija je jedna od najvećih uvoznika robe koja se nalazi na šestom mestu po veličini u svetu. Nije iznenađujuće da je ova zemlja izravno pogođena većinom globalnih geopolitičkih sukoba te je značajno pogođena sankcijama koje se primjenjuju na njezine trgovinske partnere.

Ranije ove godine, Delhi se prebacio na plaćanja u rubljama za isporuku ruskih sustava zračne obrane S-400 kao rezultat američkih ekonomskih kazni uvedenih protiv Moskve.

Zemlja se također morala prebaciti na rupije u kupovini iranske nafte nakon što je Washington obnovio sankcije protiv Teherana.

U prosincu su Indija i Ujedinjeni Arapski Emirati potpisali ugovor o trgovini u svojim valutama kako bi potaknuli trgovinu i ulaganja bez uključivanja treće valute.

Uzimajući u obzir činjenicu da je Indija treća zemlja po veličini pariteta kupovne moći, ovakvi koraci mogli bi znatno umanjiti ulogu dolara u globalnom trgovanju.

Turska

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan priopćio je kako planira okončati monopol američkog dolara novom politikom koja je usmerena na trgovinu bez dolara sa inozemnim partnerima.

Turski čelnik saopćio kako se Ankara priprema za trgovinu putem nacionalnih valuta s Kinom, Rusijom i Ukrajinom. Turska je takođe razgovarala o mogućoj zameni američkog dolara sa nacionalnim valutama u trgovinskim transakcijama s Iranom.

Taj potez potaknut je političkim i ekonomskim razlozima. Odnosi između Ankare i Washingtona pogoršali su se nakon neuspelog vojnog udara u zemlji koji je želeo smeniti Erdogana u 2016. godini.

Tursko gospodarstvo potonulo je nakon što je Washington uveo ekonomske sankcije zbog uhićenja američkog evanđeoskog pastora Andrewa Brunsona zbog optužbi za terorizam us vezi s ustankom 2016. godine.

Erdogan je u više navrata oštro kritizirao Washington zbog pokretanja globalnog trgovinskog rata, sankcioniranja Turske i pokušaja izolacije Irana. Odluka članice NATO-a da kupi ruske raketne sustave S-400 dodala je dodatno ulje na vatru.

Štoviše, Turska pokušava odbaciti dolar u pokušaju da podrži svoju nacionalnu valutu. Lira je izgubila gotovo polovicu svoje vrednosti u odnosu na dolar tokom dve protekle godine. Valutni pad je pogoršan rastućom inflacijom i rastom cena roba i usluga.

Iran

Pobednički povratak Irana na globalnu trgovinsku arenu nije dugo trajao. Ubrzo nakon pobede na predsedničkim izborima u SAD-u, Donald Trump se odlučio povući iz nuklearnog sporazuma iz 2015. kojeg su potpisali Teheran i skupina zemalja, uključujući Veliku Britaniju, SAD, Francusku, Nemačku, Rusiju, Kinu i EU.

Zemlja bogata naftom ponovno je postala metom ozbiljnih sankcija koje je nastavio provoditi Washington, koji je takođe zapreteo uvođenjem kazni protiv svih zemalja koje bi prekršile embargo.

Kaznene mere zabranile su poslovne odnose sa Islamskom Republikom Iran i slomile naftnu industriju u zemlji.

Sankcije su prisilile Teheran da potraži alternativne velute američkom dolaru za izvoz nafte. Iran je dogovorio nagodbu za trgovinu naftom s Indijom kroz indijsku rupiju.

Takođe je pregovarao o barter sporazumu sa susednim Irakom. Partneri također planiraju koristiti irački dinar za međusobne transakcije kako bi se smanjilo oslanjanje na američki dolar zbog bankarskih problema povezanih s američkim sankcijama.

Rusija

Tu je sve očito i svi znamo zašto Rusija odbacuje američki dolar, no da ponovimo…

Predsednik Vladimir Putin izjavio je kako SAD “čine ogromnu stratešku pogrešku” tako što “podrivaju poverenje u dolar”. Putin nikada nije tražio ograničavanje na dolarske transakcije ili zabranu korišćenja američke valute.

Međutim, ruski ministar finansija Anton Siluanov izjavio je ranije ove godine kako zemlja mora deponirati svoje udele u američkim obveznicama u sigurnija sredstva kao što su rublja, evro i plemeniti metali.

Zemlja je već poduzela nekoliko koraka prema de-dolariziranju gospodarstva zbog stalno rastućeg tereta ilegalnih (koje UN nije odobrio) sankcija koje su uvedene od 2014. godine.

Rusija je razvila nacionalni platni sistem kao alternativa SWIFT-u, Visi i Mastercard-u nakon što su SAD zapretile oštrijim novim sankcijama koje bi bile usmerene na ruski finansijski sistem.

Do sada je Moskva uspela delomično ukloniti dolar iz svog izvoza, potpisujući trgovinske ugovore u nacionalnim valutama svojih trgovinskih partnera, uključujući Kinu, Indiju i Iran. Rusija je nedavno predložila korišćenje evra umesto američkog dolara u trgovini s Evropskom unijom.

Nekada vodeća zemlja vlasnica američkih obveznica, Rusija je gotovo eliminirala svoje udele u američkim obveznicama. Moskva je taj novac iskoristila za jačanje deviznih rezervi zemlje i izgradnju zlatnih rezervi kako bi stabilizirala rublju.

Građani Srbije kako bi zaštitili svoju imovinu od valutnih rizika kupuju najpovoljnije investiciono  zlato kod Premium Gold SRB d.o.o.

Ostavite odgovor