Vesti

Švajcarska objavila stvaranje valute koja će imati 100% vrednost u zlatu

Sledeći korake Rusije i Kine, Švajcarska je odlučila prebaciti se iz vrednosnih papira američkih dolara na nešto više održivije i suverenije – zlatne poluge.

“Švajcarski vladin mirovinski sistem odlučio je promeniti papirnato zlato u iznosu od 700 milijuna švajcarskih franaka u fizičko zlato i skladištiti ga u Švajcarskoj. 700 milijuna samo je 2 odsto ukupne imovine, ali je vrlo iznenađujuć potez” – potvrdio je Claudio Grass, nezavisni savetnik za plemenite metale.

“Fizičko zlato je najbolji način zaštite vrednosti kao i gomilanje bogatstva već desetljećima. Ako ste sredinom sedamdesetih kupili zlata za 100.000 dolara, čuvanje bez prodaje danas bi vredilo više od 2 milijuna dolara” – rekao je analitičar.

“Još jedan razlog zašto je mirovinski fond zatražio zamenu za fizičko zlato jer oni razumeju da papirno zlato samo predstavlja zahtev za zlatom na visokim tržištima zlata” – objasnio je Grass.

“To je bliže zdravom razumu, kao i to da se osigura da zlato bude skladišteno u domovini, Švajcarskoj, umesto u Londonu ili SAD-u, što me podseća na repatrijaciju središnje banke” – dodao je analitičar.

Grass dodaje da zemlje primećuju geopolitički pomak sa Zapada na Istok i zato kupuju više pravog zlata umesto papira temeljenih na američkim dolarima.

“Poslednji geopolitički pomak je započeo s Prvom svetskom ratom i završio s Drugim svetskim ratom, stavio je SAD u dominantan položaj jer su one posedovale i skladištili 70 posto zlatnih rezervi slobodnog sveta. Ovo je takođe jedan od glavnih razloga zašto su Amerikanci prisvojili naziv Carstva od Britanaca. Sada možemo svedočiti još jednom geopolitičkom pomaku moći, sa usponom Istoka” – rekao je.

Globalni teret duga i dalje raste, dok je više od 65 odsto svih monetarnih rezervi na ovom planetu u američkim dolarima, primećuje Grass.

“Držanje fizičkog zlata definitivno je najbolja zaštita od svih vrsta novčanog rizika, ali iz perspektive središnje banke definitivno je najbolja zaštita od slabljenja dolara koji je na putu da dosegne svoju neizravnu pravu vrednost koja je nula” – rekao je.

Izvor:NSP

Ostavite odgovor